miercuri, 27 iunie 2012

din ziarul de Roman

Scris de: Emilian Pal
·                                                                                 
11
 
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni a împlinit 50 de ani de existență. Academia de Științe Agricole și Silvice i-a conferit Elenei Trotuș, directorul stațiunii, diploma “Meritul Agricol – Gheorghe Ionescu Șișești – pentru rezultatele obținute în activitatea de cercetare-dezvoltare și management performant”.

Joi, 14 iunie, a fost o zi deosebită pentru Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni, care a împlinit 50 de ani de existență.Cu această ocazie, directorul stațiunii, doctor inginer Elena Trotuș (foto dreapta), a organizat o manifestare de înaltă ținută, la care au participat, alături de angajați, specialiști de renume din întreaga țară. Printre cei care au ținut să fie alături la acest moment festiv și emoționant s-au numărat Marian Verzea, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, profesor universitar Gheorghe Sin, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Șișești”, profesor universitar doctor Vasile Vîntu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară Iași, doctor inginer Ilie Dumitru Mitea, prefectul județului Neamț, doctor inginer Constantin Timirgaziu – cel care a fost director de înființarea unității și pînă în anul 1990. În discursurile ținute, oaspeții au vorbit la superlativ despre SCDA Secuieni, considerată o unitate fanion pentru întreaga țară, și au subliniat în mod deosebit managementul performant al directorului Elena Trotuș, care a preluat unitatea într-un moment dificil, cu multe datorii, și a reușit să o transforme într-o unitate profitabilă.

Excelența în cercetare: moștenirea trecutului, speranță pentru viitor

Manifestarea științifică a început cu un cuvînt de bun venit al directorului SCDA Secuieni, Elena Trotuș, care le-a mulțumit participanților pentru prezență și a ținut un moment de reculegere în memoria celor care au lucrat de-a lungul timpului în unitate și care au părăsit această lume.
Prefectul Ilie Dumitru Mitea i-a salutat pe cei prezen
ți, precizînd că este la prima lui prezență în public de la numirea în funcție. “În cursul săptămînii viitoare, mă voi reîntoarce aici, pentru a ne cunoaște mai bine și vom avea un dialog mai amplu pe aceste probleme, avînd în vedere că și eu am lucrat în cercetare agricolă și mă simt ca acasă. Avînd în vedere că dumneavoastră sînteți promotorii și susținătorii pîinii noastre de toate zilele, eu cred că dumneavoastră căutați să îmbunătății viața tuturor. Aș vrea să citez cuvintele lui Liviu Rebreanu: «La noi, singura realitate permanentă a fost și a rămas țăranul. Atît de mult, că țăranul nu e ca la alte popoare. Cuvîntul e de origine urbană, cel puțin în semnificația actuală. Țăranul nu se simte niciodată țăran (…) Țăranul nu este o distincție, ci însuși poporul român». Aurul curat începe cu țăranul despre care vorbea Rebreanu. Să vă dea Dumnezeu putere și sănătate“, a spus prefectul de Neamț, care a primit o diplomă și o medalie jubiliară din partea directorului SCDA Secuieni.
Apoi, doctor inginer Elena Trotuș a prezentat un istoric al unității, care a luat ființă la 1 ianuarie 1962, cînd s-a unificat cercetarea agricolă din zonă, iar fosta stațiune I.C.A.R. Tîrgu Frumos s-a transferat la Secuieni, în scopul ridicării nivelului agriculturii în partea de Nord-Vest a Podișului Central Moldovenesc, în condițiile nu prea prielnice ale unui climat temperat continental, cu un regim sărac în precipitații. De asemenea, directorul SCDA a vorbit despre perioadele mai dificile prin care a trecut unitatea, dar și despre planurile de viitor. “În ultima perioadă, principalele obiective ale noii conduceri a SCDA Secuieni au fost redresarea și relansarea economică a unității, prin: dezvoltarea și diversificarea activității de cercetare-dezvoltare a unității, promovarea și extinderea rezultatelor obținute din activitatea de cercetare în agricultura zonală, angajarea, formarea și promovarea tinerilor absolvenți în activitatea de cercetare agricolă, reorganizarea internă și redresarea economico-financiară a unității. Activitatea de cercetare se derulează în cadrul a șapte laboratoare ale căror obiective de cercetare au făcut obiectul proiectelor de cercetare derulate în cadrul programelor: CEEX, PN-II- Parteneriate, POSCCE Axa 2-4, Plan sectorial. Anual, colectivul de specialiști de la Secuieni a derulat între 7 și 9 proiecte de cercetare, în calitate de conducători de proiecte, dar și ca parteneri. Activitatea de dezvoltare a constat în multiplicarea anuală a 1.500 – 2.000 tone sămînță, din categoria biologică bază la speciile: grîu, orz, orzoaică, ovăz, triticale, porumb, soia, fasole, cînepă monoică, floarea soarelui, plante medicinale și aromatice. La aceste specii, procesul de multiplicare se realizează numai la soiuri și hibrizi românești, care valorifică cel mai bine condițiile pedoclimatice ale zonei de influență a unității, în zona centrală a Moldovei. Totodată, SCDA Secuieni menține și exploatează efectivul de taurine de 360 capete din rasa Brună de Maramureș, urmărind livrarea de juninci de prăsilă. Aici se află, în menținere și conservare, unul din cele două nuclee din rasa Brună de Maramureș, care, în anul 2011, a atins producția medie cea mai mare de lapte, de 5.775 litri/cap vacă, față de producții medii cuprinse între 3628 – 4545 litri /cap vacă, cît s-au obținut în cei 45 de ani de exploatare a acestei rase“, a declarat doctor inginer Elena Trotuș.
Potrivit acesteia, prin reorganizarea internă a unită
ții, prin lichidarea activităților generatoare de pierderi, prin măsuri organizatorice riguroase de planificare și urmărire permanentă a tuturor activităților s-a reușit relansarea economică a unității. Dacă la 31 martie 2007, cînd s-a instituit noua conducere, unitatea avea datorii la bugetul statului de 24 miliarde lei vechi, plăți restante la furnizori de 11,5 miliarde lei vechi, conturi blocate, plata salariilor restante, după patru ani, SCDA Secuieni avea disponibil în conturi bancare echivalentul datoriilor bugetare la 31 martie 2007. În condițiile în care, în tot acest interval, s-a derulat normal întreg programul de cercetare-dezvoltare, s-au achitat din surse proprii datoriile bugetare, s-au efectuat dotări și investiții de 20 miliarde lei vechi, unitatea fiind la zi cu plata salariilor, a contribuțiilor salariale și a furnizorilor.
Mai mult, Academia de Științe Agricole și Silvice i-a conferit Elenei Trotuș diploma “Meritul Agricol – Gheorghe Ionescu Șișești – pentru rezultatele obținute în activitatea de cercetare-dezvoltare și management performant”. “În acest moment aniversar, considerăm că este meritoriu să aducem un prinos de recunoștință tuturor celor care au inițiat înființarea Stațiunii Secuieni, celor care au susținut activitatea de-a lungul anilor, precum și celor care au început și continuat activitatea în acesată unitate. Nu vom aminti nici un nume, deoarece, de-a lungul celor cinci decenii de activitate, au fost multe cadre care au lucrat cu pasiune și dăruire, atît în activitatea de cercetare, cît și cea de dezvoltare. Tuturor le adresăm profunde mesaje de gratitudine, respect și prețuire, împreună cu mulțumirile ce se cuvin pentru tot efortul depus în acest interval de existență a stațiunii. În aceste momente ne aducem aminte cu pioșenie de cei dispăruți dintre noi, le urăm sănătate celor pensionați, iar noi, cei care am rămas în activitate, vă asigurăm de tot efortul, perseverența de menține Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni în rîndul unităților de cercetare agricolă de prestigiu“, a spus directorul SCDA Secuieni.
“Îndeplinesc cu plăcere o datorie de onoare încredințată de prezidiul Academiei de Științe Agricole și Silvice, de a aduce un cald mesaj de de aleasă prețuire și felicitări harnicului colectiv de muncă al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Secuieni, cu ocazia împlinirii a jumătate de secol de rodnică existență. Aprecierea noastră se adresează celor care și-au dedicat fără prețuire întreaga capacitate de muncă, de la înființarea unității și pînă în prezent, iar celor dispăruți dintre noi le aducem un pios omagiu. Apreciem în mod deosebit faptul că stațiunea de cercetări și-a îndeplinit obiectivele și a venit cu abordări noi, cum ar fi cele din domeniul protecției plantelor, al îmbunătățirii funciare și al mecanizării. Meritele de excepție pentru menținerea în viață a stațiuni și pentru intrarea într-o nouă etapă de cercetare și dezvoltare revin echipei manageriale conduse de doamna director Elena Trotuș, care a reușit să demonstreze utilitatea stațiunii pentru agricultura practică din această parte a României“, a declarat profesor universitar Gheorghe Sin, care a avut misiunea de a transmite și mesajul de felicitare al academicianului Cristian Hera, vicepreședintele Academiei Române.
Diplome de merit au primit și foștii angajați ai stațiunii, printre care Constantin Timirgaziu, Viorel Leș sau Eliza Timirgaziu, iar partenerii SCDA Secuieni au primit diplome și medalii jubiliare.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu